13 Ağustos 2007 Pazartesi

KÜTÜPHANELER

İZMİR ATATÜRK İL HALK KÜTÜPHANESİ
Atatürk İl Halk Kütüphanesi İzmir’de Hisar Cami altında 1775 tarihinde Ahmet adlı hayırsever kitap dostu tarafından vakıf olarak tahsis edilmiştir.

Vakıflar idaresine bağlı vakıf kütüphanelerinin Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesi üzerine Hisarı Şerif Kütüphanesi ,Pazar Yeri, Hatun iye, Şadırvan, Baş durak, Tuzcuzade, ;it Pazarı kitaplıkları ile birleştirilerek HİSAR UMUMİ KÜTÜPHANESİ adıyla Salepçioğlu Camiinin alt tarafına taşınmış, yer yetersizliği sebebiyle 1934 yılında Halk Evi binasına , 1942 yılında okullar müzesinin (Halen Merkez Çocuk Kütüphanesi) salonuna nakledilmiştir.

İzmir’de Kemer altı Camiinde faaliyette bulunan Salepçi zade Ahmet Efendinin kurmuş olduğu Salepçioğlu Vakıf Kütüphanesinde 1948 yılında milli Eğitim Bakanlığına devredilince bu iki kütüphane birleştirilerek Hisar Salepçioğlu Kütüphanesi adını almış ve 1952 yılına kadar bu isim altında hizmetini sürdürmüştür.

1952 yılında şimdiki Atatürk Müzesi binasının alt katına taşınan kütüphanenin adı ATATÜRK KÜTÜPHANESİ olarak değiştirilmiştir.1957 yılında ise adı ATATÜRK UMUMİ KÜTÜPHANESİ olarak değiştirilmiş 22.02.1957 yılında müdürlük haline getirilmiştir. 1962 yılında kütüphanenin adı Bakanlıkça ( Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi Müdürlüğü ) olarak değiştirilmiştir.

Hiç yorum yok: